Wantrouwen

Wantrouwen
Als man voel ik best vaak dat vrouwen op hun hoede zijn voor mij. Ik voel dat ze alert zijn en afstand bewaren. Ze laten me dan niet dichterbij komen.
Vroeger voelde ik me dan afgewezen, verdrietig en ook boos. Het kind in mij voelde zich verdrietig, de puber was boos. Het kind in mij vond zichzelf niet goed genoeg, de puber vond dat die vrouw niet deugde.
Door aan de slag te gaan met mijn kind en mijn puber rond zelfliefde en zelfwaardering hebben wij ondertussen geleerd dat wat er dan gebeurd niet persoonlijk naar ons gericht is maar te maken heeft met de mannelijke energie die voor veel vrouwen bedreigend is of in ieder geval bedreigend geweest is ergens in het verleden.
Ik doel dan op de overheersende, dominante mannelijke energie die niet verbonden is met het hart en die misbruikt, overheerst en agressief is.
Mij lijkt het dat dit collectief gegeven veel vrouwen nog parten speelt.
En dat raakt me. Het staat voor mij vaak een diep, respectvol ontmoeten met vrouwen in de weg.
Ik word regelmatig geconfronteerd met dat collectief daderschap van mannen en dat maakt het niet gemakkelijk om mij trots te voelen als man. Om mijn waardigheid als man te tonen. Telkens komt er schaamte meedoen. Schaamte om mijn man zijn en om wat mannen vrouwen hebben aangedaan en soms nog aandoen. Wat zou ik het graag anders zien en ik kan alleen maar met mezelf beginnen.
Toch zie ik ook bij veel andere mannen een kentering plaatsvinden. Ze willen zò graag hun hart openen maar ze zijn vaak doodsbang om (opnieuw) gekwetst te worden, om veroordeeld te worden, vernederd te worden, zwak bevonden te worden, te gevoelig, niet daadkrachtig of gecastreerd te worden.
Ik wil vragen aan vrouwen die dat wantrouwen naar mannen voelen om daarover in contact te gaan. Zeg mij dat je je niet veilig voelt, dat je op je hoede bent, misschien wel bang dat ik een grens zou over gaan.
Maar sluit je hart niet helemaal voor me want dan is er geen verbinding meer mogelijk. Dan is het besluit genomen: “ik vertrouw jou niet”.
En dat doet pijn. 💛 Toch ben ik fier om man te zijn. 💛
Tempelboom